Kolorowa dieta – warzywa zielone
Niektóre warzywa mają ze sobą więcej wspólnego niż tylko barwę. Okazuje się, że warzywa zielone posiadają wiele cech wspólnych wynikających m.in. właśnie z zielonego koloru, a dokładniej – zawartości chlorofilu.
Zielone warzywa są niemalże jedynym ratunkiem w czasach wysoko przetworzonej żywności obfitującej w cukier, sól, białe pieczywo i smażone potrawy. Aby zachować organizm w zdrowiu, koniecznie włącz do stałego jadłospisu zielone warzywa takie jak szpinak czy brokuły. Zielone warzywa działają regulująco, wspomagająco i przeciwstarzeniowo. Ich unikalną właściwością jest zawartość chlorofilu, który wpływa korzystnie na zdrowie i urodę. Dzięki temu zielone warzywa znakomicie wspierają odkwaszanie i detoksykację organizmu, działają oczyszczająco, antyoksydacyjnie i wspomagająco przy odchudzaniu.
Pamiętajmy, że warzywa zielone zachowują wszystkie swoje cenne właściwości tylko, jeśli nie są poddawane obróbce termicznej. Tracą dużo walorów również podczas wyciskania w sokowirówce – część składników odżywczych znajduje się w „odpadach” powstałych przy tworzeniu soku. Najlepiej jeść je na surowo (zdecydowana większość zielonych warzyw może być spożywana na surowo) lub przygotowywać koktajle w blenderze, gdzie żadna część się nie marnuje.
Cechy warzyw zielonych:
- są zasadowe – pomagają odkwasić organizm,
- są niskokaloryczne, idealne do stosowania w czasie diet odchudzających,
- zawierają łatwo przyswajalny magnez,
- są bogate w witaminę C,
- stymulują produkcję czerwonych krwinek, są pomocne w leczeniu anemii,
- działają detoksykująco, stymulują oczyszczanie organizmu z toksyn i neutralizują gromadzące się pierwiastki ciężkie,
- stymulują pracę układu immunologicznego, zwiększają odporność organizmu,
- wspomagają funkcje wątroby,
- niwelują stany zapalne w organizmie,
- działają wspierająco przy leczeniu cukrzycy.
Polecane warzywa zielone:
- szpinak
- brokuły
- sałata
- ogórek
- cukinia
- jarmuż
- szparagi
- zielona fasolka
- koperek
- karczochy
- groszek
- seler naciowy
- por
- zielona papryka
- lucerna
- natka pietruszki
- kiełki warzyw
- liście rzodkiewki
Orzeźwiający zielony koktajl:
Podajemy prosty i szybki przepis na zielony koktajl o działaniu odświeżającym, orzeźwiającym i energizującym. Ułatwia trawienie, ogranicza łaknienie, idealnie sprawdza się podczas diet odchudzających. Wspomaga oczyszczanie jelit i usuwanie toksyn z organizmu. Najlepiej spożywać na czczo.
Składniki:
- 1 jabłko
- 1 ogórek
- garść liści szpinaku
Umyte i pokrojone składniki miksujemy w blenderze. Najlepiej podawać koktajl po lekkim schłodzeniu.