Kolorowa dieta – warzywa zielone

Niektóre warzywa mają ze sobą więcej wspólnego niż tylko barwę. Okazuje się, że warzywa zielone posiadają wiele cech wspólnych wynikających m.in. właśnie z zielonego koloru, a dokładniej – zawartości chlorofilu.

Zielone warzywa są niemalże jedynym ratunkiem w czasach wysoko przetworzonej żywności obfitującej w cukier, sól, białe pieczywo i smażone potrawy. Aby zachować organizm w zdrowiu, koniecznie włącz do stałego jadłospisu zielone warzywa takie jak szpinak czy brokuły. Zielone warzywa działają regulująco, wspomagająco i przeciwstarzeniowo. Ich unikalną właściwością jest zawartość chlorofilu, który wpływa korzystnie na zdrowie i urodę. Dzięki temu zielone warzywa znakomicie wspierają odkwaszanie i detoksykację organizmu, działają oczyszczająco, antyoksydacyjnie i wspomagająco przy odchudzaniu.

Pamiętajmy, że warzywa zielone zachowują wszystkie swoje cenne właściwości tylko, jeśli nie są poddawane obróbce termicznej.  Tracą dużo walorów również podczas wyciskania w sokowirówce – część składników odżywczych znajduje się w „odpadach” powstałych przy tworzeniu soku. Najlepiej jeść je na surowo (zdecydowana większość zielonych warzyw może być spożywana na surowo) lub przygotowywać koktajle w blenderze, gdzie żadna część się nie marnuje.

Cechy warzyw zielonych:

  • są zasadowe – pomagają odkwasić organizm,
  • są niskokaloryczne, idealne do stosowania w czasie diet odchudzających,
  • zawierają łatwo przyswajalny magnez,
  • są bogate w witaminę C,
  • stymulują produkcję czerwonych krwinek, są pomocne w leczeniu anemii,
  • działają detoksykująco, stymulują oczyszczanie organizmu z toksyn i neutralizują gromadzące się pierwiastki ciężkie,
  • stymulują pracę układu immunologicznego, zwiększają odporność organizmu,
  • wspomagają funkcje wątroby,
  • niwelują stany zapalne w organizmie,
  • działają wspierająco przy leczeniu cukrzycy.

Polecane warzywa zielone:

  • szpinak
  • brokuły
  • sałata
  • ogórek
  • cukinia
  • jarmuż
  • szparagi
  • zielona fasolka
  • koperek
  • karczochy
  • groszek
  • seler naciowy
  • por
  • zielona papryka
  • lucerna
  • natka pietruszki
  • kiełki warzyw
  • liście rzodkiewki

 

Orzeźwiający zielony koktajl:

Podajemy prosty i szybki przepis na zielony koktajl o działaniu odświeżającym, orzeźwiającym i energizującym. Ułatwia trawienie, ogranicza łaknienie, idealnie sprawdza się podczas diet odchudzających. Wspomaga oczyszczanie jelit i usuwanie toksyn z organizmu. Najlepiej spożywać na czczo.

Składniki:

  • 1 jabłko
  • 1 ogórek
  • garść liści szpinaku

Umyte i pokrojone składniki miksujemy w blenderze. Najlepiej podawać koktajl po lekkim schłodzeniu.

SKOMENTUJ ARTYKUŁ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *