"Czerwone diamenty" - bogactwo wszelkich, naturalnych składników

Jagody goji to jedne z najzdrowszych owoców na świecie. Zawierają mnóstwo witaminy C oraz innych składników odżywczych.

Krzew kolcowoju pospolitego

Kolcowój osiąga wielkość od 1m do 3metrów wysokości, jego gałązki pokrywają kolce, liście natomiast są długie, grube, koloru szarozielonego. Kwiaty przybierają kolor fioletowo-purpurowy. Owoce kolcowoju mają kształt podłużny. Ich jasny, czerwony kolor wraz z dojrzewaniem, robi się co raz bardziej jaskrawy. Te zaledwie dwucentymetrowe owoce są bardzo delikatne, dlatego zrywa się je ręcznie wraz z ogonkami lub bardzo uważnie strząsa z krzewu na miękkie płachty tak, by nie uszkodzić jagód. Ich przyjemny, słodki smak pozwala na jedzenie goji prosto z drzewa, natomiast suszone jagody kolcowoju są świetną przekąską.

Pochodzenie, historia, legendy

Kolcowój pochodzi z gór Himalajów, stamtąd wraz ze sztormem, jego nasiona przeniosły się do Ameryki Północnej i dalej do Europy. W Azji dobroczynne właściwości jagód goji znane są już od dwóch tysięcy lat. Najcenniejsze i najlepszej jakości owoce wzrastają w północno-centralnej części Chin, Ningxia, a także na zalewowych terenach Żółtej Rzeki oraz w zachodniej części Chin - Xinjiang. Każdego roku, w sierpniu, odbywa się kilkudniowy festiwal, podczas którego Chińczycy oddają hołd tej niezwykłej roślinie.

Z jagodami goji związana jest także legenda, która powstała w osiemsetnym roku za panowania dynastii Tang. Historia głosi, że do wybudowanej studni przy buddyjskiej świątyni, przez wiele lat wpadały owoce goji z drzew rosnących nieopodal. Dzięki temu woda nabrała magicznych właściwości, a pielgrzymi gaszący nią pragnienie, zachowywali bardzo dobre zdrowie i dożywali późnych lat bez oznak starości – siwizny, pogorszonego wzroku, tracenia zębów. Jak się okazało, legenda ta nie była daleka od faktów. Cenny skład jagód kolcowoju wskazuje na ich niesamowite lecznicze i odmładzające właściwości.

Skład

Owoce goji ze względu na ogromną zawartość witaminy C, są trzecim na świecie jej naturalnym źródłem zaraz za południowoamerykańskim camu camu oraz australijską śliwką kakadu. W 100 gramach goji znajduje się aż 2500 mg dobroczynnej witaminy.

Kolcowój zawiera bardzo dużą ilość składników odżywczych, jakie potrzebujemy każdego dnia do poprawnego funkcjonowania:

  • węglowodany ( 68% masy suszonych jagód goji stanowią węglowodany)
  • białka ( 12%  masy suszonych jagód goji stanowią węglowodany)
  • tłuszcze ( 10% masy suszonych jagód goji stanowią tłuszcze)
  • błonnik ( 10% masy suszonych jagód goji stanowi błonnik)

Przyjrzyjmy się składowi „czerwonych diamentów” dokładniej:

  • owoce goji to bogactwo aż 11 minerałów oraz 22 śladowych minerałów – spożywanie tych jagód zapewnia w 10% dzienne zapotrzebowanie na wapń, 24% na potas, 100% na żelazo, 18% na cynk, 91% na selen, 100%, także na tryptofan, miedź, german, fosfor
  • beta-karoten - w ilości większej, niż w marchewce
  • polisacharydy – wzmacniają system immunologiczny
  • zeaksantyna- substancja antyoksydacyjna, wzmacniająca wzrok
  • witamina B1, B2, B6, E oraz jest naturalnym, bogactwem witaminy C.

Właściwości lecznicze

Ogromna ilość wartości odżywczych o dużym natężeniu powoduje, że owoce goji mają szeroki wpływ na funkcjonowanie organizmu. Nie bez powodu więc jagody kolcowoju są uznawane za jedno z najbardziej wartościowych, naturalnych pożywień na świecie. Spożywanie goji wspomaga budowę nowych komórek oraz regenerację tych zniszczonych, działa wzmacniająco na stawy i kości, poprawia wzrok dzięki obecność zeaksantyny.

Owoce goji opóźniają procesy starzenia, co niewątpliwie prowadzi do długowieczności. W medycynie chińskiej są stosowane jako lek przy chorobach serca, nerek, płuc oraz przy dolegliwościach reumatycznych. Badania przeprowadzone w Chinach oraz Japonii wykazały, że dzięki substancji antyoksydacyjnej - zeaksantynie, owoce kolcowoju są skuteczne w procesach odtruwania wątroby nawet przy ciężkich zatruciach substancjami chemicznymi. Goji wzmacnia układ trawienny i reguluje jego pracę. Zwalcza otyłość i wykazuje działanie antynowotworowe.Niezwykła mieszanka cennych składników w jagodach jest także świetnym środkiem zaradczym na wszelkiego typu alergie i wysypki skórne. Nie dość tego poprawia nastrój, likwiduje zmęczenie i usprawnia pamięć. Poza tym „czerwone diamenty” znane są także ze swoich właściwości antybakteryjnych i przeciwgrzybicznych.

Lista wspaniałych skutków spożywania jagód goji nie powinna dziwić, skoro owoce są bogactwem wszelkich niezbędnychskładników odżywczych. A dostarczanie odpowiedniej ich ilości organizmowi, ma ogromny wpływ na poprawne funkcjonowanie organizmu.

Postaci goji:

  • Prosto z drzewa - słodki smak owoców pozwala na spożywanie ich zaraz po zerwaniu lub delikatnym strąceniu z krzewu. Należy spożywać je, gdy są dojrzałe. Wtedy mają najsłodszy smak.
  • Suszone - suszone owoce goji wyglądają podobnie do rodzynek. Mogą być pomarszczone, niektóre są miękkie, inne twarde. Zazwyczaj przed konsumpcją są gotowane, chociaż można je spożywać jako suchą przekąskę o lekko cierpkim smaku. Jagody goji mogą być dodatkiem do napojów i wszelkich posiłków – są popularnym składnikiem zup oraz warzywnych potraw z ryżem.
  • Jako herbata - nie tylko owoce, ale także i liście kolcowoju są składnikiem zdrowych, naturalnych herbat.
  • Sok z goji - sok posiada egzotyczny, przyjemny, słodki smak. Stuprocentowo naturalny, bez cukru oraz dodatków chemicznych w pełni zachowuje cudowne wartości odżywcze owoców goji. W sprzedaży pojawia się także jako składnik soków wieloowocowych.
  • Wino - wina z owoców goji tworzone są na bazie winogron z dodatkiem jagod kolcowoju
  • Dodatek do batonikow z granoli
  • Mydło z dodatkiem goji  - przywraca skórze witalność, chroni ją przed starzeniem się. Staje się miękka i gładka. Dla skóry ważnym składnikiem owoców goji jest witamina E.

zdrowa żywność - By piotr on sobota, październik 30, 2010 - 15:33

Anonymous, sierpień 22, 2011 - 07:52

CoolTo faktycznie zbawienny owoc, ale chociaz staram sie swiadomie planowac wlasne odzywianie i odwiedzam sklepy z tzw. zdrowa zywnoscia nikt mi nie polecil tych jagod. Gdzi w Warszawie mozna je kupic?

EkoMajka, marzec 27, 2011 - 22:47

Owoce Goji mają również wpływ na męską płodność i potencję !! najlepiej spożywać je świeże prosto z krzaczka !! Polecam, bo spożywam od dawna. Można je używać jako dodatek do serników i koktajli owocowych ! Lubią je również dzieci !!

Anonymous, luty 21, 2012 - 21:48

To prawda! :)

Anonymous, grudzień 9, 2011 - 08:22

do EkoMajka - czy w Polsce można uprawiać krzaki Goji?Jeśli tak to proszę o namiar gdzie są do nabycia nasiona:)Pozdrawiam